Frans Sikkema

Frans SikkemaIk heb me altijd tot de muziek aangetrokken gevoeld. Na het doorlopen van een technische opleiding (LTS en MTS) wilde ik in eerste instantie musicus worden. Een muziekstudie aan het conservatorium bracht niet wat ik ervan verwachtte. Daarna volgde een periode waarin ik diverse andere dingen deed, maar de muziek bleef trekken. In 1980 greep ik de kans om bij de gerenommeerde pianozaak Muziekhandel Wagenaar te komen werken met beide handen aan. Als stagiaire werd ik onderwezen door de ‘oude meesters’ die daar al vanaf hun 16
e jaar werkten. Henk Glijn, concertstemmer en pianotechnicus, leerde me stemmen en de kneepjes van het vak. Evert van Meenen leerde me veel over mechanieken en reparaties daarvan. Ik volgde daarnaast de driejarige pianovakschool. Jaar na jaar groeide ik in kennis en kunde van het pianovak. Sinds 1995 werk ik als zelfstandige en sinds oktober 2001 als gecertificeerd pianostemmer.

Referenties
Ik werk voor een groot aantal tevreden particuliere klanten in Bilthoven en omstreken. Ook verzorg ik het onderhoud van de piano’s en vleugels van het conservatorium in Utrecht (Hogeschool voor de Kunsten). Daarbij gaat het om regulier mechanisch onderhoud en stemmingen, maar ook om concertstemmingen voor pianisten van naam, zoals Bert van de Brink, Paolo Giacometti, Tamara Rumiantsev, Martijn van den Hoek, Alan Weiss, Klára Würtz en vele anderen.